top of page

El dia  19 de juliol a les 4 de la tarda els reis d'Espanya Joan Carles I i Sofia van arribar al Pavelló de la República per a la seva inauguració com a espai per a exposicions.

Guarnia la façana de l'edifici una intervenció efímera de l'artista català Joan Brossa: el Poema Visual transitable en tres temps (1984) i se sentia música de violoncel en directe.

Eren esperats pel president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, el ministre de Cultura Jordi Solé Tura, l'alcalde de Barcelona Pascual Maragall i el delegat del govern central,  Francesc Martí i Jusmet.  Els monarques van descobrir una placa commemorativa i després de les paraules de benvinguda de l'alcalde Maragall van visitar el pavelló rebatejat amb el nom de Pavelló d'Espanya. No deixava de ser una enorme contradicció que un rei d'Espanya estigués en un acte inaugural d'un edifici que representava la República espanyola. Les banderes republicana, basca i catalana que onejaven a l'edifici original, en aquesta ocasió foren substituïdes per l’espanyola, la catalana i la de la Ciutat de Barcelona .

 

L'exposició que portava per títol Barcelona: La ciutat renovada  fou la que es va poder veure durant la inauguració. Comptava amb fotografies, audiovisuals i pel·lícules que mostraven la transformació de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics. Els monarques van presenciar una projecció de diapositives i després d'un petit refrigeri van marxar.

La festa va seguir per a la gent del barri i l'actuació del quadre flamenc de Maite Martin va posar punt i final a la vetllada de la inauguració. 

Aquesta exposició es va poder veure fins l'11 de setembre, data en què va ser clausurada. 

Després, el Pavelló s'havia de convertir en centre cívic o biblioteca municipal segons indicaven totes les propostes. El que estava clar era que havia de ser un espai obert al barri per a activitats públiques.

bottom of page